30ste Jeugdmuziekdag Bommelerwaard

Written by Unisono on . Posted in Nieuws

Martijn van der MeerAALST – De Jeugdmuziekdag, ook wel JMD genoemd, is niet meer weg te denken uit de Bommelerwaard. Dit jaar vindt het evenement voor de dertigste keer plaats. Bestuursvoorzitter Leo Weyman is apetrots.

Martijn van der Meer (rechts) uit Aalst koestert een grote liefde voor muziek. Hij schreef het stuk ‘Meet!’ dat iedereen tijdens de Jeugdmuziekdag kan beluisteren. Met meer dan tweehonderd deelnemers per jaar is de Jeugdmuziekdag een uniek concept in de Benelux. Samen oefenen de jonge muzikanten een hele dag op allerlei composities. Aan het einde van de dag, als ze alles onder de knie hebben, laten zij hun muzikaal talent horen aan het publiek.

Volgens Leo is de dag na al die jaren uitgegroeid tot een reünie. “Ieder jaar hebben we een vaste kern die aan deze dag deelneemt. Sommige muzikanten kennen elkaar dus al jaren en hebben hechte vriendschappen opgebouwd. Een aantal kreeg zelfs een relatie waaruit al heuse ‘jeugdmuziekdagbaby’s’ zijn geboren. Dat is toch leuk?” Iedere vijf jaar wordt het jubileum gevierd met een eigen compositie die door een professional wordt geschreven. Dat is dit jaar anders. Martijn van der Meer (17) uit Aalst, zelf deelnemer aan de Jeugdmuziekdag, trok de stoute schoenen aan en ging zelf aan de slag met een compositie. Zonder enige ervaring, met alleen goede oren en een grote liefde voor muziek, heeft hij met feedback van anderen het stuk ‘Meet!’ geschreven.

Martijn: “Het begon eigenlijk als een grapje. Ik stelde aan Leo voor om eens geen prof in te huren. Ik wilde het zelf graag proberen. Het moest een stuk worden dat de JMD uitbeeldt.” Martijn kreeg groen licht en ging aan de slag. In zijn eigen studiootje, waar hij regelmatig oefent met zijn band Tjom, ging hij wat rommelen op zijn keyboard en trompet. “Mijn hoofd zat vol met melodieën. Die moest ik eerst opschrijven en daarna structureren. Ik begon met een woordspin over de jeugdmuziekdag: de aanvang, de eerste repetitie, de ontmoetingen. De dag zelf is eerst heel chaotisch maar uiteindelijk klinkt alles als één geheel. Dat hoor je duidelijk terug in mijn stuk.”

Leo vindt de prestatie die Martijn heeft neergezet ontzettend knap. Ook Martijn zelf is trots op zijn werk. “Ik heb eindelijk eens iets afgemaakt waar ik aan begonnen ben. Ik moet wel zeggen dat het erg druk is geweest. Ik zit in mijn examenjaar en het componeren kostte me in totaal wel honderdtwintig uur. Maar als ik straks al die muzikanten mijn stuk hoor spelen, was het me al die drukte waard.”

De Jeugdmuziekdag 2013 vindt plaats op 23 februari in sporthal De Maayenbogerd in Aalst. Het thema is dit jaar ‘Musical’. De eerste Jeugdmuziekdag stond, op initiatief van musicus Bert Langeler, in het jaar 1983 op de agenda. In 1992 is de Stichting Jeugd en Muziek Bommelerwaard opgericht, die sindsdien zorg draagt voor de organisatie.

Bezoek voor meer informatie: www.jeugdmuziekdag.nl

Nieuwsbrief

Binnenkort bij ons: Selmer Limited Edition altsaxofoon!

lees verder

Facebook

Vind ons op Facebook!